De vlam van de oecumene blijft altijd branden

ZINDEX033

column door Pastor Josephine van Pampus

Verbinden, verbinden, verbinden…
Waar kerken zich uit lijfsbehoud steeds meer op eigen erf denken te moeten terugtrekken, is dit het oecumenische sleutelwoord. Tegen de klippen op tóch zeggen: maar ik heb jou nodig, en hoe! Domweg niet akkoord gaan met de angst die hand over had toeneemt in kerken. Angst om mensen naar een ander te zien gaan, angst om identiteit kwijt te raken en financiën, en nog erger: angst om de grip en de macht te verliezen wanneer mensen uit de kerkelijke band springen.
Ach kerk, heb ik de laatste jaren zo vaak gedacht, wat doe je jezelf toch aan met die bangheid?

Verbinden, verbinden, verbinden.
Maar je moet er wel in geloven. Of, bij sommige dingen, net als Pippi Langkous zeggen: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan. Zo is Zindex033 ontstaan.
Te vaak hoorden we in wandelgangen van allerlei kerken of daarbuiten van die opmerkingen als:
“Hee, wist je dat we een leuke avond hadden over Godly Play? Waarom was jij er niet?”
Of: “ik zou zo graag mee willen doen met meditatie ochtenden maar ik weet niet waar”.
Of: “hoe vind ik nou mensen die het ook fijn vinden. Om samen spirituele wandelingen te maken?”
En: “wat zonde dat jullie ook een bijbelcursus over Openbaringen organiseren, dat doen wij ook. Dat kan toch veel beter samen?”

Zoveel van die opmerkingen. Zoveel wat wordt georganiseerd en gedaan. En we weten het niet van elkaar. Natuurlijk wordt er dan gezegd: maar lees dan ook ons kerkblad, of kijk op onze websites en in nieuwsbrieven. En dan verdrink je bijna in een bos dat je niet meer ziet vanwege de vele bomen.
Zo ontstond een droom: als we nou eens ál het aanbod, van alle kerken in Amersfoort, op het gebied van geloof en zingeving op één website zouden zetten. Geen site met kerkelijke informatie, geen kerktijden, geen zondagsvieringen, die vind je elders op eigen sites wel. Nee, zingeving, één site, voor heel Amersfoort, oecumenisch, toegankelijk voor elke kerk die er is…

Lukt nooit, zei iedereen. Maar dat moet je tegen sommige mensen niet zeggen.
En ja, er was weerstand, er waren vraagtekens, sommige zijn er nog. Maar inmiddels is de site er wel. Binnen een maand stonden er meer dan 150 activiteiten op. Kerken worden gevraagd om activiteiten toe te voegen. En steeds meer kerken krijgen in de gaten: hé, daar moeten we bij zijn.

En opeens veranderen de gesprekken in wandelgangen. Ik hoor nu mensen zeggen tegen elkaar: ‘ik heb het gelezen op Zindex033, is echt iets voor jou, ga je ook?’ Of: ‘even kijken op Zindex033, of er ergens nog iets te doen is deze week’.

Waarom ik dit vertel? Ja, ik ben er best wel trots op dat het is gelukt. Maar veel meer nog omdat ik zie wat er gebeurt wanneer mensen geloof hebben in oecumenische samenwerking. Welke krachten er vrij komen, het enthousiasme en plezier. Laat het niet lopen.
Wie een kijkje wil nemen om inspiratie op te doen: www.zindex033.nl reacties en feedback is van harte welkom.

Nieuws