De vlam van de oecumene blijft altijd branden

Onderweg in de zomer

column door Leo Kuipers

Het is volop zomer als ik deze column schrijf. De natuur op zijn groenst met alle soorten kleuren van bloemen. De acanthus in onze tuin met zijn stekelige paarse bloemen bloeit dit jaar uitbundiger dan vorige jaren. Terwijl ik dit schrijf realiseer ik mij dat ik een column vaak begin met een beschrijving van de natuur. Zo’n tuin met zijn bloemenpracht ervaar ik als een manier om dicht bij het wonder van de schepping te komen. Ik ben er nog steeds niet uit. Evolutie daar geloof ik wel in maar wat was daar dan voor?  Veel vragen en geen antwoord. Maar wel een dankbaar gevoel voor die scheppende kracht die ergens aan het begin moet hebben gestaan en ons al dat moois heeft geschonken.
In deze periode is het ook weer tijd voor de Onderwegdiensten. Op zo’n tien plaatsen in ons land worden in de vier zomermaanden elke zondag korte oecumenische vieringen gehouden. Een mooi initiatief dat 60 jaar geleden is bedacht door een aantal enthousiaste voorgangers. Hier in Zwijndrecht in de Pietermankerk (1386) doen we daaraan van het begin af aan mee. Toch is de toekomst onzeker. De kerkenraad van de Hervormde Kerk heeft berekend dat de kosten van de Pietermankerk niet meer op te brengen zijn en spreekt over verkopen van de kerk. Gelukkig is er inmiddels een werkgroep ‘Behoud de Pietermankerk’ samengesteld. We denken daarbij aan een stichting Vrienden van de Pietermankerk. Als we 300 donateurs kunnen vinden die elk 50 euro per jaar willen geven kan de kerk behouden blijven. Kortom werk aan de winkel en we zijn vol vertrouwen dat het zal lukken. Het is weer vakantietijd. Tijd voor ontspanning in de natuur dichtbij of ver weg. Ik wens iedereen een mooie tijd toe met boeiende ervaringen.

Nieuws