De vlam van de oecumene blijft altijd branden

Hans Reedijk intrede in Koggenland

Zondag 3 februari jl deed ds. Hans Reedijk intrede in de Protestantse Gemeente Koggenland. Hans was in oktober 2017 al bevestigd in Zeevang- Oudendijk en heeft er nu als predikant nog een aantal dorpen in Noord-Holland bij gekregen. De dienst werd gehouden in de prachtige kerk van Berkhout, beheerd door de Stichting Berkhouter Kerk. De huidige kerk is in 1988 gebouwd, maar de eerste kerk dateert waarschijnlijk al van 1384.

Mijn routeplanner wist gelukkig de weg naar Berkhout…

Door de bijzondere opstelling in de kerk en door de hartelijkheid van de mensen daar was er een uitermate goede en ontspannen sfeer met ruimte voor humor, zowel in de viering als tijdens de toespraken en de ontmoeting daarna. “Dit huis is een huis waar de deur open staat…. dit huis is een huis waar gemeenschap bestaat…’ zongen we, en dat was duidelijk voelbaar.

Ik mocht Hans toespreken vanwege ‘de oecumene’, onze contacten vanuit het Landelijk Oecumenisch Platform (1988-2014), toen Hans in Purmerend en later in Ede werkte. Hans heeft voor de L.O.P. Nieuwsbrief van 2006-2011 vele mooie columns geschreven. Deze zijn soms nog verrassend actueel.

De ervaring van Hans in het oecumenisch samenwerken zal hij ook hier gestalte kunnen geven. Hans noemde zijn intrede zelf ‘een warm bad’, en dat was te merken.

Protestantse Gemeente Koggenland, van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe predikant, en Hans, veel werkplezier in deze gastvrije gemeente!

tekst: Jeannette van Andel foto’s: Henk Jan Wijers

Bevestiging door ds. Oane Reitsma

Nieuws